עליות במדדי S&P500 ונאסד"ק לאחר שלושה שבועות של ירידות - 18.3.25

18.3.2025
 


עליות במדדי S&P500 ונאסד"ק לאחר שלושה שבועות של ירידות

 
  • מוקדם עדיין כדי לקבוע האם מדובר בשינוי זמני או בשינוי במגמה

  • בישראל צפויה ירידה באינפלציה השנתית מ- 3.4% כעת למעט מתחת ל- 2.5% שנה קדימה 

  • ארגון ה- OECD עדכן את התחזיות הגלובליות ל- 2025 ו- 2026 בכיוון של האטה בצמיחה והאצה באינפלציה, במיוחד על רקע עלייה בשיעורי המכס על היבוא



 
לאחר שלושה שבועות של ירידות במדדי המניות העיקריים בארה"ב, חל שינוי בחמשת ימי המסחר שהסתיימו אתמול, בהם S&P500 ונאסד"ק עלו בשיעורים של 1.1% ו- 2% בהתאמה. לעומתם, מדד דאו ג'ונס רשם ירידה של 0.2%. אין ספק שחודש המסחר החולף היה במיוחד שלילי מבחינת ביצועי המדדים לעיל, כאשר נאסד"ק השיל 11% מערכו, ושני המדדים האחרים ירדו בין 6% ל- 7%. ירידות אלה נוצרו כתוצאה משילוב של מספר גורמים, וביניהם עלייה ברמת אי-הוודאות לגבי המדיניות של ממשל טראמפ, במיוחד בכל הקשור להטלת מכסים על היבוא, ורצף של נתונים מקרו כלכליים שהגבירו את תפיסת הסיכונים להאטה משמעותית בצמיחה של המשק האמריקאי. כמוכן, ניתן לייחס חלק מהירידות לתיקון טכני לאחר שהמדדים הגיעו לרמות שיא היסטוריות ב- 18 בפברואר.

האם העליות בשבוע האחרון מבשרות על מיצוי של המגמה השלישית שנוצרה מה- 18 בפברואר, כולל האפשרות של התאוששות ממשית במדדים, או שמדובר בפאוזה זמנית במגמה הנ"ל? כמובן שמוקדם עדיין כדי להכריע בשאלה הזאת. השוק ימשיך להיות מושפע מההצהרות והמדיניות בפועל של הנשיא טראמפ ומהזרם המתמיד של נתונים חדשים המתפרסמים מדי יום. בלטה במיוחד בין אלה בשבוע האחרון הירידה שנרשמה באומדן הראשון של מדד אמון הצרכנים לחודש מרץ על ידי אוניברסיטת מישיגן. מדד זה רשם ירידה חדה מפתיעה של קרוב ל- 7 נקודות לאחר שגם בפברואר נרשמה ירידה בגודל הזה. מדאיגה במיוחד הירידה של 10 נקודות במדד ציפיות הצרכנים לגבי מצבם בעתיד. בנוסף לכך, הציפיות לאינפלציה לשניים עשר החודשים הבאים עלו מ- 4.3% ל- 4.9%, ככל הנראה בהשפעת ההשלכות האפשריות של העלאת מכסים על היבוא על מדדי המחירים. אשר לציפיות לאינפלציה בממוצע בתקופה שבין חמש ועשר שנים מהיום, חלה עלייה מ- 3.5% 
ל- 3.9%.

על הרקע הנ"ל, קיימת דריכות מיוחדת בוול סטריט לקראת פרסום הודעת הריבית של הבנק הפדרלי מחר בשעות הערב שעון ישראל. אמנם יש כעת  תמימות דעים על כך שלא יחול שינוי בריבית, כך שהיא תשאר בשיעור הנוכחי של 4.5% לשנה, אך חשוב יהיה לנסות להבין כיצד בבנק המרכזי מעריכים את הסיכונים החדשים יחסית של האטה בצמיחה והתגברות האינפלציה בהשפעת העלייה באי-הוודאות  והעלייה בשיעורי המכס על היבוא. זאת ועוד, הפעם הודעת הריבית תכלול את "דיאגרמת הנקודות" המציגה את התוואי הצפוי של הריבית בחודשים הקרובים על ידי כל אחד מחברי הוועדה המונטרית. לאור העובדה שאינפלציית הליבה של מדד ה- PCE נמצאת בסביבה שנתית של 3.1%, כאשר היעד של הפד הוא 2%, אנו סבורים שהאיתותים ידגישו את המשך מדיניות הריבית הזהירה. יו"ר הפד, פאואל, צפוי לחזור על עמדתו שהבנק המרכזי לא ימהר להפחית את הריבית.

עדכון תחזיות מקרו גלובליות על ידי ארגון ה- OECD: ירידה בתחזיות הצמיחה בצד עלייה בתחזיות האינפלציה. בארה"ב למשל, שיעור צמיחת התמ"ג צפוי לרדת מ- 2.8% בשנה החולפת ל- 2.2% השנה ול- 1.6% בשנת 2026. אלה תחזיות נמוכות יחסית לתחזיות הקודמות. במקביל, צפויה עלייה בליבת האינפלציה השנתית מ- 2.8% ב- 2024 ל- 3% השנה, וירידה ל- 2.6% ב- 2026. הנחה חשובה ביסוד התחזיות היא שהחל מחודש אפריל שיעורי המכס הדו צדדיים בין ארה"ב לקנדה, מקסיקו וסין יעלו ב- 25 נקודות בסיס. כמוכן, התחזיות הניחו שרמת אי-הוודאות לגבי המדיניות הכלכלית בעולם תשאר גבוהה. עדכון התחזיות ממחיש את החשש מפגיעה בצמיחה והאצה באינפלציה בעיקר כתוצאה מההתפתחות של מעין מלחמת סחר בין ארה"ב לבין שותפיה העיקריים למסחר.

ישראל: השקל פוחת בשיעור של כ- 3% בחודש המסחר האחרון על רקע מגמת הירידות במדדי המניות העיקריים בארה"ב. כידוע, בתקופות של ירידות משמעותיות בוול סטריט, משקיעים מוסדיים בישראל נאלצים לנקוט בפעולות איזון בתיקי הנכסים במטרה לשמור על חשיפה מטבעית במסגרת הגבולות שנקבעו מראש על ידי ועדות ההשקעות. על כן, במקרה הזה, משקיעים אלה פעלו להגדלת החלק הדולרי בתיקים, על חשבון החלק השקלי, דבר שכמובן הגביר את הביקוש למט"ח ותרם לפיחות.

מדד המחירים לצרכן הפתיע ונותר ללא שינוי בחודש פברואר. זאת, בניגוד להערכות מוקדמות שהצביעו על עלייה של 0.2%-0.3%. הנתון בפועל הפתיע במיוחד בהתחשב שמדובר במדד הראשון לאחר מדד ינואר שהושפע מאד מהעלאת המע"מ והעלאות מחירים אחרים ביוזמת הממשלה. בכל מקרה, לא ניתן לייחס את הפער בין הנתון בפועל לתחזית לסעיף ספציפי מסוים במדד. רכיב השכר דירה ממשיך לעלות בשיעור ניכר של כ- 4% לשנה. אנו מעריכים ששיעור האינפלציה ב- 12 החודשים הקרובים יהיה מעט מתחת ל- 2.5.



שער החליפין שקל-דולר (נתוני החודש האחרון)  
   
18.3.25













סקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר

מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.