4.7.23
פיחות של כ- 4% בשער השקל ביחס לדולר בשבועיים האחרונים
-
שקל-דולר עלה מרמה של 3.56 ל- 3.70 בשבועיים על רקע גורמים רבים
-
ביצועים נאים במרבית שוקי ההון בעולם במחצית הראשונה של השנה בהובלת מדד הנאסד"ק
-
ההתמתנות בסביבת האינפלציה מחזקת את ההערכה שמרבית העלאות הריבית ע"י בנקים מרכזיים בעולם ובישראל נמצאות מאחורינו
ביצועים נאים, מעל ומעבר לתחזיות, במחצית הראשונה של השנה במרבית השווקים הפיננסיים בעולם. ענפי הטכנולוגיה הובילו את המגמות החיוביות ובלטה במיוחד העלייה של 32% במדד הנאסד"ק בארה"ב. מדד מניות גלובלי עלה כ- 14% מתחילת השנה, ומדדי S&P500 ודאקס (בגרמניה) רשמו עליות של 16%. בלט גם מדד הניקיי עם עלייה של 27% במטבע מקומי שהם כ- 15% במונחי דולר. גם אפיק אגרות חוב הניב תשואות חיוביות במרבית שוקי ההון בעולם. מול הביצועים הנאים לעיל, ועל רקע אי-הוודאות הגבוהה במשק, מדד ת"א 125 נשחק כאחוז מתחילת השנה, אולם השקעה באג"ח ממשלתיות וקונצרניות הניבה תשואות חיוביות.
אנו סבורים שההפתעה לטובה בביצועי שוקי ההון העולמיים מתחילת השנה משקפת שילוב של מספר גורמים. לאחר ההאצה הבלתי צפויה בשיעורי האינפלציה וריבית הבנקים המרכזיים בשנה החולפת, השנה גברו ההערכות שהאינפלציה חוזרת לשליטה, כך שנראה כי מרבית העלאות הריבית ע"י בנקים מרכזיים מאחורינו. בנוסף לכך, נמשך התהליך של ירידה במחירי הנפט, הסחורות והאנרגיה. במקביל, ביצועי הצמיחה הכלכלית בעולם היו טובים מהצפוי, וחששות רבים למיתון הוחלפו בתחזיות להאטה מדודה, או נחיתה רכה, בצמיחה. בישראל, נמשכת אי-הוודאות הגדולה בכל מה שקשור לתהליך השינויים המוצעים במערכת המשפט, ובמקביל ניכרת חולשה בענפי הנדל"ן והטכנולוגיה כתוצאה מהתפתחויות חיצוניות ופנימיות.
השקל פוחת ביחס לדולר בשיעור של כ- 4% בשבועיים האחרונים תוך עלייה בתנודתיות בשוק. מצד אחד, ישראל ממשיכה להנות ממצב טוב במאזן התשלומים שלה, אולם מנגד קיימות השפעות ממצב הדולר בעולם, מפעילות האיזון של המשקיעים המוסדיים, מהירידה בהשקעות זרות בהיי טק הישראלי ומאי-הוודאות בנוגע לתהליך השינויים במערכת המשפטית. סביר להניח שלא נראה ירידה בתנודתיות שערי החליפין של השקל בתקופה הקרובה. לא מן הנמנע שתחזיות האינפלציה לשנה קדימה יעודכנו מעט כלפי מעלה, ובינתיים גוברות ההערכות בשוק לגבי האפשרות של העלאה נוספת בריבית בנק ישראל ל- 5% לשנה בחודשים הקרובים.
אשר לשבוע החולף, נתוני מקרו חיוביים הובילו לסיום חיובי של הרבעון השני של השנה, שהפתיע לטובה ברמה הכלכלית והפיננסית. בארה"ב ניכרת התמתנות מסוימת של האינפלציה בארה"ב. ביום שישי האחרון פורסם כי מדד ה-PCE עלה 0.1% במאי, ובמונחים שנתיים עלייתו הסתכמה ב- 3.8%, השיעור הנמוך מאפריל 2021. רכיב ליבת המדד הזה, שאינו כולל מזון ואנרגיה, עלה כצפוי בשיעור חודשי של 0.3%, ובמונחים שנתיים שיעור עלייתו הסתכם ב- 4.62%, נמוך מהתחזית של 4.70%. אמנם שיעור זה עדיין גבוה מיעד האינפלציה של 2% לשנה, אך הנתונים תומכים בהערכה ששיעור האינפלציה נמצא במגמת ירידה.
מאקרו ארה"ב: עוד חדשות טובות. ההכנסות האישיות עלו כחצי אחוז בחודש מאי, מעל ומעבר לעלייה של 0.1% בהוצאה לצריכה פרטית. הדרישות השבועיות החדשות לדמי אבטלה ירדו ב- 26 אלף מהרמה הגבוהה של 239 אלף שבוע קודם לכן. גם הדרישות המתמשכות לדמי אבטלה רשמו ירידה. אוניברסיטת מישיגן עדכנה כלפי מעלה את מדד אמון הצרכנים, אשר הגיע לרמה הגבוהה בארבעת החודשים האחרונים. תרמו לעדכון הערכות הצרכנים על התמתנות האינפלציה בחודשים הקרובים. ההזמנות למוצרי בני-קיימא עלו 1.7% במאי, מעל ומעבר לתחזית של ירידה של כ- 1%. בשוק הדיור, חלה עלייה של 12.2% במכירות של דירות חדשות במאי מול תחזית של ירידה מתונה. מדובר בעלייה החודשית החדה מפברואר 2022, כאשר אז הריבית על משכנתאות ל- 30 שנה הייתה נמוכה ב- 300 נקודות בסיס מהריבית כיום.
בשוק האג"ח החדשות החיוביות במישור המקרו תורגמו לעלייה בתשואות. התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים עלתה מ- 3.74% ל- 3.84% והתשואה לשנתיים עלתה מ- 4.75% ל- 4.90%. החוזים העתידיים על ריבית הפד מגלמים כיום הסתברות של 87% להעלאת ריבית של 0.25% ב- 26 ביולי, לריבית של 5.50%. אשר להחלטת הפד ב- 20 בספטמבר, ההסתברות להעלאה נוספת בריבית עומדת על 21%. לגבי סוף השנה, בשוק מעריכים הסתברות של לפחות 86% לקיומה של ריבית שווה או גבוהה לריבית של 5.25% השוררת כיום.
גוש האירו: גם כאן חדשות טובות בנושא האינפלציה. שיעור האינפלציה השנתי ירד זה החודש השלישי ברציפות, מ- 6.1% במאי ל- 5.5% ביוני (אומדן חלקי). רכיב ליבת האינפלציה דווקא עלה מעט מ- 5.3% ל- 5.4%. אמנם נשיאת ה- ECB הביעה סיפוק מהנתונים החדשים, אך הדגישה שיש עוד דרך לא קצרה עד להשגת יעד האינפלציה של 2% לשנה. מרבית ההערכות בשווקים הן שהבנק המרכזי יעלה את הריבית החודש. עם פתיחת השבוע החדש, יהיה זה חשוב לעקוב אחר המחאות בצרפת, היכן שייתכנו השפעות כלכליות ופיננסיות כתוצאה מהמצב שנוצר.
שער החליפין שקל-דולר בשבועיים האחרונים
סקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר.
אזהרות כלליות נוספות:
מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.