האם השיא במחירי האנרגיה והסחורות בעולם מאחורינו? - 28.6.22

28.6.22
 
 

                 

האם השיא במחירי האנרגיה והסחורות בעולם מאחורינו?

 
  • מדדי מחירי האנרגיה והסחורות ירדו כ- 10% בשלושת השבועות האחרונים        

  • התמתנות בציפיות לאינפלציה הובילה לירידה בתשואות לפדיון בארה"ב ובישראל 

  • נמשכת ההתרחבות בפעילות העסקית בישראל, כולל בהיי-טק, אם כי בקצב נמוך מהעבר    

אין ספק שלעלייה המשמעותית במחירי הסחורות והאנרגיה בעולם היה תפקיד מרכזי בהאצת האינפלציה, בהתמתנות הצמיחה ובירידות החדות בשוקי ההון במחצית הראשונה של השנה. עם זאת,  לאחר עלייה חדה של כ- 77% מתחילת השנה עד לרמת שיא ב- 9 ביוני, מחירי האנרגיה רשמו ירידה של כ- 10% עד אתמול. תופעה דומה ניכרת בהתפתחות מדד כלל הסחורות, שעלה 48% מתחילת השנה עד לרמת שיא ב- 9 ביוני, וגם הוא ירד כ- 10% מאז. מוקדם עדיין לקבוע שחל שינוי במגמת במחירי האנרגיה והסחורות, אך בהחלט ייתכן ורמות השיא במחירים אלה מאחורינו.  

שבוע של עליות חדות במדדי המניות העיקריים בארה"ב. בסיכום השבועי, מדדי הדאו ג'ונס, S&P500 ונאסד"ק עלו 5.4%, 6.5% ו- 7.5% בהתאמה. אנליסטים רבים ייחסו חלק מהעליות להתייצבות ואף התמתנות בציפיות לאינפלציה בטווח הקצר והבינוני. באירופה, מדד יורוסטוקס 50 עלה 2.8%, כאשר בלט הפער בין העלייה של 3.2% במדד ה- CAC בצרפת לבין אי-השינוי במדד ה- DAX בגרמניה. מדד FTSE100 בבריטניה עלה 2.7%. באסיה, מדדי המניות ביפן, הונג קונג, הודו וסין רשמו עליות בין 1.7% ל- 3.1%, אולם המדדים בטייואן ודרום קוריאה השילו 2.2% ו- 3.1% מערכם. מרבית מחירי הסחורות ירדו בשבוע החולף. מדד מחירים של כלל הסחורות ירד 5.4% ומדד מחירי האנרגיה נשחק ב- 5.3%. מדד מחירי הסחורות החקלאיות רשם ירידה חדה של 6%. המחיר של חבית נפט מסוג ברנט נותר ללא שינוי. בשוק מט"ח, הדולר איבד חצי אחוז מערכו ביחס לאירו.

יו"ר הפד פאואל: "הציפיות לאינפלציה מעוגנות". על פי סקר הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן, בחודש מאי חלה ירידה בציפיות לאינפלציה בשנה הקרובה לשיעור של 5.3%. זאת, לאחר שבחודשיים הקרובים הציפיות עמדו על 5.4%. במקביל, הציפיות לאינפלציה בחמש השנים הקרובות ירדו מ- 3.3% ל- 3.1% לשנה. מנתוני שוק אג"ח עולה כי בציפיות לאינפלציה לחמש ועשר שנים נותרו יציבות בשיעורים של כ- 2.8% ו- 2.6% לשנה. סביר להניח שהתפתחויות אלה הובילו את יו"ר הבנק הפדרלי, ג'יי פאואל לטעון בעדותו בקונגרס ש"הציפיות לאינפלציה מעוגנות", משפט שאותת לשוק שלעת עתה אין כוונה להעלות את ריבית בצורה יותר חדה מזאת המגולמת כיום ע"י המשקיעים. על פי החוזים העתידיים לריביות הפד, קיימת הסתברות של 12% שהריבית בחודש דצמבר תעמוד על 3.25%, והסתברויות של 43% ו- 36% לכך שריבית הפד תעמוד אז על 3.5% ו- 3.75% בהתאמה. גם התרחיש של ריבית בין 3.5% ל- 3.75% בעוד שנה מקבל הסתברות יחסית גבוהה.

ארה"ב: ירידה בתשואות לפדיון על אג"ח ממשלתיות. על רקע ההתפתחויות לעיל, התשואה לפדיון על אג"ח ממשלה לעשר שנים ירדה מ- 3.24% ל- 3.14%. התשואה לפדיון לשנתיים ירדה מ- 3.19% ל- 3.08%.

מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן נותר ברמה נמוכה מאד. הנתון הסופי של המדד ליוני היה 50.0 נקודות, רמה נמוכה מאד יחסית לעבר. בזמן שהמדד לתנאים השוטפים רשם 53.8 נקודות, לעומת 63.3 במאי, המדד המשקף את הציפיות לעתיד ירד ל- 47.5 נקודות. למעשה, 79% מהצרכנים בסקר חוששים מהרעה במצבם במהלך השנה הקרובה. התמונה העולה מנתוני שוק הדיור אינה אחידה. מצד אחד, המכירות של בתים קיימים ירדו במאי לרמה החודשית הנמוכה מיוני 2020. מאידך, המכירות של בתים חדשים עלו כ- 11% במאי, מעל התחזית.


גוש האירו: נתונים מאקרו כלכליים מצביעים על האטה ניכרת ברמת הפעילות. האומדן הראשון של מדד מנהלי הרכש לסך התפוקה ירד מ- 54.8 במאי ל- 51.9 ביוני, הרמה הנמוכה מפברואר 2021. רכיב הייצור התעשייתי ירד בפעם הראשונה מזה שנתיים. גם הביקוש לענפי השירותים נחלש. על פי האיחוד האירופי, מדד אמון הצרכנים בגוש האירו ירד באופן מפתיע למינוס 23.6 נקודות ביוני. רמה זאת של המדד דומה לרמה באפריל 2020.

ישראל: נמשכת ההתרחבות בפעילות העסקית, אם כי בשיעור מתון מהעבר. הפדיון בענפי המשק עלה 4.5% בפברואר-אפריל השנה, בהשוואה לעלייה של 6.9% בשלושת החודשים לפני כן. הייצור התעשייתי גדל בשיעור של 9.1% באותה התקופה, בין היתר בהשפעת גידול של 15.1% הייצור בענפי היי-טק. במקביל, מספר התחלות הבניה עלה ברבעון הראשון ל- 72.7 אלף יחידות (במונחים שנתיים) לעומת 63.3 אלף יחידות ב- 2021. עם זאת, משך הבניה התארך, ככל הנראה בהשפעת השיבושים בשרשרת ההספקה והמחסור של עובדים. אמנם חלה ירידה נוספת בציפיות לאינפלציה לעשר שנים וכמעט כל עקום הציפיות נמצא עתה בתוך תחום יעד האינפלציה, אך בנק ישראל צפוי להמשיך בשבוע הבא בתהליך של העלאה הדרגתית של הריבית. 



מדד מחירי אנרגיה בעולם של
חברת Invesco בחודש האחרון


28.6.22
המקור: Yahoo Finance






הסקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר



אזהרות כלליות נוספות:                     
מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.