האם הריבאונד בשוקי המניות יימשך? - 2.2.22

2.2.22
 

             האם הריבאונד בשוקי המניות יימשך? 

 
  • הפתעות חיוביות בדוחות הרבעוניים של חברות בארה"ב תרמו לשיפור האווירה בשווקים           

  • מוקדם עדיין לקבוע האם תהליך ההתאמה בשווקים להעלאות ריבית הפד מיצה את עצמו

  • ישראל: ירידה בציפיות לאינפלציה משוק ההון ולחץ ציבורי לדחיית חלק מההתייקרויות במשק   


 
התאוששות חלקית במדדי המניות בימי המסחר האחרונים. עם זאת, מוקדם לקבוע האם תהליך התיקון שהואץ בעקבות עדכון ההערכות לגבי העלאות הריבית ע"י הפד השנה מיצה את עצמו. חרף אי-הודאות הגבוהה לגבי תוואי העלאת הריבית שיופעל ע"י הבנק הפדרלי במהלך השנה, והמתיחות הגוברת לקראת האפשרות של פלישת כוחות רוסיים לשטחה של אוקראינה, מדד מניות גלובלי עלה 2.1% בחמשת ימי המסחר שהסתיימו אתמול. זאת, בהשפעת שיפור באווירה בשווקים כתוצאה מהפתעות חיוביות בדוחות חברות אמריקאיות לרבעון האחרון של 2021. עד עתה, 36% מהחברות הכלולות ב- S&P500 פרסמו את הדוחות שלהן, וב-78% מהמקרים התוצאות הפתיעו לטובה. השיפור באווירה אף תרם לירידה במדד התנודתיות, VIX, מ- 30 ל- 22 נקודות. מוקדם לקבוע האם תהליך ההתאמה בשווקים לעדכון התחזיות לגבי העלאות ריבית הפד השנה מיצה את עצמו. בינתיים, סביר להניח שבשבועות הקרובים המשך פרסום הדוחות הרבעוניים בארה"ב יהיה הגורם הדומיננטי בהשפעתו על השווקים. במקביל, נותר גם לראות כיצד נתוני דוח התעסוקה לינואר, שיתפרסמו לקראת סוף השבוע בארה"ב, יתקבל בשווקים.

מדד הנאסד"ק עלה כמעט 6% בחמשת ימי המסחר האחרונים. בעקבות זאת, הירידה במדד זה מתחילת השנה צומצמה ל- 8.3%. מדדי S&P500 ודאו ג'ונס עלו 4.5% ו- 3.6% בחמשת ימי המסחר האחרונים, וירידתם מתחילת השנה צומצמה ל- 4.6% ו- 2.6% בהתאמה. מגמה חיובית ניכרת לאחרונה גם בשוקי המניות באירופה וישראל, וכן בהודו ויפן. בשוק העולמי לסחורות, המתיחות הגיאו-פוליטית המשיכה לתרום לעלייה במחיר הנפט והגז הטבעי בשבוע האחרון, בשיעורים של 1.3% ו- 16.7% בהתאמה. מתחילת השנה, מחיר הנפט עלה 15% ומחיר הגז הטבעי רשם עלייה של כ- 33%. כביטוי לעלייה בתנודתיות,
 
גם אחרי הודעת הבנק הפדרלי מהשבוע החולף רמת אי-הוודאות נותרה גבוהה. הודעת הבנק הפדרלי בשבוע החולף הייתה כללית מספיק כדי לאפשר מגוון של הערכות לגבי תוואי המדיניות במהלך השנה. מצד אחד, כמו בכל הודעה, הפד הדגיש שהמדיניות תמשיך להיות תלויה בהתפתחות הנתונים לקראת כל החלטה. מאידך, הודגש הצורך להעלות ריבית ולהתחיל לצמצם את מאזן הפד במטרה להתמודד עם העלייה בסביבת האינפלציה. כלכלני חלק מהבנקים המובילים בוול סטריט מציגים בימים אלה תרחישים בהם נקבעות חמש עד שבע העלאות בריבית במהלך השנה, מול אותן שלוש-ארבע העלאות ריבית המגולמות עתה בשווקים. זאת ועוד, הם אף מעלים את האפשרות של העלאות ריבית בשיעורים של חצי אחוז לעומת רבע אחוז השכיחים עד כה. במסיבת העיתונאים שאחרי ההודעה, נשיא הפד ציין שנשקלות גם דרכים שונות לצמצם את מאזן הפד, וצוין שפרטים נוספים יימסרו בהודעה המונטרית של חודש מרץ. שוק אג"ח הגיב במהירות להודעה, ובמהלך המסחר ביום רביעי התשואה לפדיון לעשר שנים הגיעה לשיעור של כמעט 1.9%. עם זאת, בסיום שבוע המסחר תשואה זאת ירדה ל- 1.77%, ללא שינוי ביחס לשבוע קודם לכן.

על רקע התפשטות זן האומיקרון, צפויה האטה בצמיחה בארה"ב ובגוש האירו. בארה"ב, מדד מנהלי הרכש של סך התפוקה ירד בינואר ל- 50.8 מרמה של 57 בדצמבר. מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן ירד בינואר ל- 67.2 נקודות, רמה נמוכה מהתחזיות, והרמה הנמוכה מ- 2011. קרן המטבע הבינלאומית פרסמה עדכון לתחזיות צמיחת התמ"ג בעולם, ובמקרה של ארה"ב, שיעור הצמיחה החזוי השנה הופחת ל- 4.0% מהתחזית הקודמת, מחודש אוקטובר, של 5.2%. בגוש האירו, מדד מנהלי הרכש של סך התפוקה ירד בינואר ל- 52.4 נקודות. זאת, מרמה של 53.3 בדצמבר. עיקר הירידה חלה בענפי השירותים, ובמיוחד אלה הפגיעים במיוחד למגבלות שהוטלו על מנת להתמודד עם התפשטות זן אומיקרון. לעומת זאת מדד מנהלי הרכש של ענפי התעשייה עלו לרמה הגבוהה בחמשת החודשים האחרונים, בין היתר בעקבות הקלה מסוימת בשיבושי שרשרת האספקה.

ישראל: ירידה בציפיות לאינפלציה משוק ההון. האינפלציה הממוצעת הצפויה לחמש השנים הקרובות ירדה בשבוע האחרון ל- 2.54% משיעור של 2.66%. מנקודת המבט של האינפלציה החודש, הדלק יתייקר ב- 5.3% ומחיר החשמל צפוי לעלות בשיעור 4.9%. אמנם חלק מיצרניות המזון ומוצרי צריכה שוטפת אחרים תכננו להעלות מחירים, אך סביר שחלק ניכר מההעלאות יידחו למועד מאוחר יותר, או יבוטלו בכלל, כתוצאה מהתנגדות ציבורית למהלכים אלה. באשר לפעילות המשקית, ירידה בתחלואה מזן אומיקרון, ומנגיף הקורונה בכלל, תאפשר חזרה לרמת פעילות סדירה. אולם, שיעורי ההדבקה נותרו עדיין גבוהים, וכתוצאה מכך מערכת החינוך ותחומים אחרים טרם חזרו לפעילות נורמלית סבירה.


ישראל: הציפיות לאינפלציה לחמש שנים הגלומות בשוק אג"ח
(באחוזים לשנה)
2.2.22


המקור: ביזפורטל




הסקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר


אזהרות כלליות נוספות:                     
מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.