4.3.2020
צפויים צעדים תומכי צמיחה ע"י קובעי המדיניות תחת הקורונה
-
ממשלות ובנקים המרכזיים יפעלו בצורה נחרצת לצמצום פגיעת הקורונה בצמיחה
-
בטווח הקצר צפוי המשך לתנודתיות בשווקים הפיננסיים
-
ישראל ממתינה להרכבת ממשלה יציבה אחרי סבב הבחירות השלישי
שוקי ההון בעולם ובישראל נמצאים בתקופת התאמה לתופעת נגיף הקורונה. עד כה, ההתאמה באה לידי ביטוי בתיקון מסוים במדדי המניות העיקריים, בירידה בתשואות לפדיון על אג"ח ממשלתיות, בהיחלשות הדולר בעולם, ובעלייה בתנודתיות בשווקים. אנו סבורים שייקח עוד זמן עד להתייצבות ואף להתאוששות בשווקים. בינתיים, אנשי המדע והרפואה ממשיכים במאמצים למצוא פתרון למחלה החדשה. במקביל, הממשלות והבנקים המרכזיים צפויים לנקוט בצעדי מדיניות מרחיבים, במטרה להקל על המגזר הצרכני והעסקי ולהבטיח שמירה על היציבות הכלכלית והפיננסית. במבט לשנתיים-שלוש קדימה, ניתן להעריך כי לא חל שינוי בגורמים הבסיסיים (ה- fundamentals) המשפיעים על השווקים.
ההתפשטות הגלובלית של נגיף הקורונה והחששות לפגיעה משמעותית בצמיחה וברווחיות העסקית בעולם הובילו לעלייה בתנודתיות ולתיקון במדדי המניות המובילים יחסית לשבוע השלישי בפברואר האחרון. נכון להיום, תיקון זה בא לידי ביטוי בירידות של מדדי ה- S&P500, מדד מניות גלובלי, ומדד ת"א, שקרובות ל- 10%. מרבית ירידות אלה נרשמו בשבוע שעבר, עם הידיעה שהקורונה פרצה אל מעבר לגבולות סין, והגיעה לדרום קוריאה, איטליה, ארה"ב, אירן, ומדינות רבות אחרות.
כמקובל בתקופות של risk off, חל גידול חד בביקוש לאג"ח ממשלתיות, וכתוצאה מכך מחירן עלה והתשואות לפדיון ירדו. לראשונה בהיסטוריה, התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים ירדה אל מתחת ל- 1% לשנה. במסגרת התיקון בשווקים, בלטה עד כה הירידה במחירי הסחורות, וביניהן נציין את הירידה של קרוב ל- 25% במחירי הנפט בעולם יחסית לרמתם בחודש ינואר. "מדד הפחד", או התנודתיות (ה- VIX) עלה מרמה של 14 לפני התיקון ל- 37 כיום. ברמה הגבוהה של 40.11. דווקא בסין, היכן שהנגיף פרץ לראשונה בדצמבר האחרון, מדדי המניות רשמו ירידות נמוכות מאלה לעיל.
תופעת הקורונה משפיעה על הצד הריאלי של הכלכלה העולמית, ובסופו של דבר מביאה להאטה בשיעורי צמיחת התוצר. חלק מההשפעות פועלות דרך צד ההיצע, כגון הסגירה של מפעלים, השיבוש בשרשרת האספקה הגלובלית, ואי-אספקת שירותים מסוימים. בצד הביקוש, צפויה פגיעה באמון הצרכנים והעסקים, ירידה בתיירות הפרטית והעסקית. חברות בינלאומיות בולטות פרסמו אזהרות לגבי ההכנסות והרווחים בהמשך השנה. בין החברות האלה נציין למשל את Apple, Mastercard, Microsoft, United Airlines. באזהרות אלה מודגש בדרך כלל שככל שיידרש יותר זמן עד למציאת פתרון רפואי למחלת הקורונה, כך הפגיעה בצמיחה וברווחיות תהיה משמעותית יותר.
ארגון ה- OECD פרסם בסוף השבוע תחזיות מקרו-כלכליות עדכניות ובהן הפחתת שיעורי צמיחת התמ"ג לשנה הנוכחית. שיעור הצמיחה של הכלכלה הגלובלית עודכן כלפי מטה ל- 2.4%, כאשר שיעורי הצמיחה החזויים בארה"ב ובגוש האירו הופחתו ל- 1.9% ו- 0.8% בהתאמה. במקרה של סין, שיעור הצמיחה החזוי הופחת ל- 4.9%. מדדי מנהלי הרכש לחודש פברואר בסין, שפורסמו בסוף השבוע, הצביעו על פגיעה חדה של הסגר בפעילות התעשייה וענפי השירותים. סביר להניח שגם קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי יפרסמו בקרוב עדכון לתחזיות הצמיחה שלהם.
ההתפתחויות הכלכליות והפיננסיות תחת הקורונה יהיו תלויות במידה רבה בצעדי המדיניות שיינקטו על ידי בנקים מרכזיים וממשלות בעולם. כשלעצמם, צעדים אלה לא יפתרו את בעיית הקורונה, אולם הם יוכלו למתן את התגובות בקרב המגזר הצרכני והעסקי. החששות הגוברים מהאטה כלכלית כתוצאה מהקורונה הביאו אתמול להקדמת ההפחתה בריבית הפד בחצי אחוז שהייתה צפויה להתרחש בעוד כשבועיים. על פי ההערכות, הפד צפוי לבצע עוד הפחתות בריבית במהלך השנה.
צפויות הרחבות פיסקליות וצעדי תמיכה במגזר העסקי במדינות שנפגעו מהקורונה. בולטות בהקשר הזה מדינות באסיה. בסין, למשל, הופחתו ונדחו תשלומי הביטוח הלאומי ע"י המגזר העסקי. בהונג קונג הוגדלו ההוצאות הממשלתיות התומכות בבתי חולים ובענפים שנפגעו במיוחד מהמצב, והגרעון התקציבי צפוי להגיע ל- 5% מהתוצר. נשיאי הבנקים המרכזיים באיטליה ובצרפת קראו לממשלותיהם לנקוט במדיניות יותר מרחיבה על מנת למנוע האטה בצמיחה.
ישראל: בהמתנה לתוצאות הסופיות של סבב הבחירות השלישי. כידוע, ככל שיידרש יותר זמן עד להרכבת ממשלה חדשה יציבה, כך גם יעלה הסיכון לירידה בשיעור הצמיחה של המשק.
ריבית ה- FED (ב- %) בשנה האחרונה ואחרי ההפחתה המפתיעה אתמול ל- 1.25%
המקור: Trading Economics
הסקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר
הערות ואזהרות כלליות נוספות:
מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.