הפגיעה העיקרית בפעילות הריאלית בעולם ובישראל צפויה להתרחש ברבעון הראשון שנה
נגיף הקורונה, שהתגלה בסין בסוף השנה שעברה, ממשיך לאתגר את מערכות הבריאות והמדע בעולם. הנתונים האחרונים מצביעים על כ- 20 אלף אנשים שנדבקו עד כה מהווירוס, ועל כ- 427 מקרי מוות, מרביתם בסין. אחרי שבשבוע האחרון ארגון הבריאות העולמי הכריז על מצב חרום גלובלי, קיימת עתה דריכות לקראת האפשרות שארגון זה יכריז על הנגיף כ- pandemic, כלומר, כמאופיין בסיכון גבוה להתפשטות כלל עולמית. אתמול דווח על 11 מקרי מחלה בארה"ב, מרביתם בחוף המערבי.
בתחומי הכלכלה והפיננסים, ניתן להצביע על שני פרמטרים עיקריים שישפיעו על עומק הנזקים הצפויים מהנגיף: (1) אורך התקופה שיידרש עד להשתלטות במחלה, ו- (2) מידת ההתפשטות הגלובלית של הנגיף. לעת עתה, קיימת אי-ודאות גדולה לגבי שני נושאים אלה. מרבית החולים והנפגעים מהנגיף נמצאים בגבולות סין, וייתכן והמדיניות של ניתוק בפועל של מדינה זאת מהעולם יבלום את התפשטות המחלה למדינות אחרות.
השווקים הפיננסיים הגיבו עד כה בצורה מתונה יחסית, כאשר מרבית מדדי המניות במדינות המערב (כולל ישראל) ירדו בשיעורים בין 2% ל- 4% יחסית לרמות השיא שלהם מאמצע החודש שעבר. הירידה במדד האנסד"ק הייתה המצומצמת ביותר, ומדד זה נמצא במרחק של כ- 1% בלבד מרמת השיא שלו מלפני שבועיים. לעומת זאת, ירידות חדות נרשמו במדד המשקים המתעוררים, ובמיוחד בסין ובברזיל. בכל מקרה, ייתכן וחלק מירידות המחירים מהווה תיקון טכני מהרמות הגבוהות יחסית ששררו קודם לכן.
ירידה בתשואות על אג"ח ממשלתיות. בדומה לאפיזודות קודמות של risk off ע"י המשקיעים, לאחרונה חלה עלייה בביקוש לאג"ח ממשלתיות, שהובילה לעלייה במחירים וירידה בתשואות. התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב ל- 10 שנים ירדה בסוף השבוע האחרון ל- 1.50%.
החשש להאטה כלכלית בסין ובעולם הביא לירידה חדה במחירי הסחורות, ובעיקר הנפט. מחיר חבית נפט מסוג ברנט ירד בחודש האחרון ב- 23%, מ- 71 דולר לחבית בשבוע הראשון של ינואר ועד ל- 54.9 דולר לחבית אתמול. ירידה זאת צפויה למתן את שיעורי האינפלציה בחודשים הקרובים בישראל.
ייתכן והתגובות המדודות וללא פניקה בשווקים נובעות מההערכה שבדומה למקרים קודמים, כגון נגיף ה- SARS ב- 2003, מדובר באפיזודה זמנית, שסביר להניח תסתיים במהלך הרבעון הנוכחי. עם זאת, מכיוון שמדובר בווירוס חדש עם שיעורי הידבקות גבוהים, אין ספק שרמות אי-הוודאות והסיכון עלו, ויידרש מעקב צמוד אחר העובדות והנתונים על מנת לקבוע האם ההערכה הנ"ל אכן נכונה.
צפויה האטה בצמיחה של המשק הסיני ובעולם ברבעון הראשון השנה. אמנם מוקדם עדיין להעריך את ההשפעות של תופעת הקורונה על הפעילות הכלכלית הריאלית הגלובלית, אך אין ספק שהשיתוק במערכות המסחר והייצור בסין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, יבוא לידי ביטוי בנתוני צמיחה נמוכים יחסית לא רק בסין. בהקשר הזה, נדגיש כי לסין כיום מקום מרכזי ומכריע בשרשרת האספקה הגלובלית.
השפעות על המשק הישראלי. ההתפתחויות בסין מאז גילוי הנגיף עלולות להשפיע על המשק הישראלי במספר ערוצים. אם ימשך, השיתוק בייצור בסין עלול לפגוע בענפי המסחר והקמעונאות, המייבאים היקפים משמעותיים של סחורות מסין, כגון הלבשה, הנעלה, ומוצרי חשמל. אם לא יימצאו ספקים חלופיים, ייתכן וייווצר מחסור במוצרים אלה, שיוביל לעליות מסוימות במחיריהם. גם מפעלים ישראלים המייבאים חומרי גלם ותשומות מסין עלולים להינזק מעצירת פעילות הייצור בסין. לישראל גם יצוא משמעותי של סחורות ושירותים לסין. בתחום התיירות, אשתקד נרשמה עלייה של 49% במספר הנכנסים מסין, לרמה של 156 אלף תיירים. ברור שמספר זה יהיה הרבה יותר נמוך השנה, ובכלל קיימת האפשרות של ירידה כלל עולמית במספר הנוסעים והתיירים בחודשים הקרובים. נזכיר גם שישראל מייצאת לסין גם מוצרי היי טק, כימיה, ואחרים, וסביר שתירשם ירידה בהיקפי היצוא שלהם. בנוסף, תיתכן פגיעה באותן חברות ישראליות המבצעות חלק מהפעילות העסקית והיצרנית בסין. לבסוף, פועלים רבים מסין עובדים כיום בענפי הבנייה והתשתיות בישראל. סביר להניח שיהיה צורך להגדיל את מכסות העובדים הזרים ממקומות אחרים בחו"ל על מנת למנוע שיבוש בפעילות בתחומים אלה.
לסיכום, ככל שהשליטה במחלה תהיה מהירה יותר, וההתפשטות הגלובלית של הנגיף תהיה מתונה יותר, הרי שההשפעות הריאליות והפיננסיות על העולם וישראל יהיו מצומצמות יותר. למרבית האפיזודות הדומות בעבר אכן היו השפעות זמניות שלא שינו את המגמות הבסיסיות לאורך זמן. נותר רק לקוות שכך זה יהיה גם הפעם עם הנגיף החדש.
ירידה מתונה יחסית במדד ה- S&P 500 על רקע התפשטות הנגיף החדש
המקור: Marketwatch
הסקירה הוכנה ע"י פרופ' ליאו ליידרמן ומחלקת המחקר
אזהרות כלליות נוספות:
מסמך זה מבוסס על נתונים ומידע שהיו גלויים לציבור. הנתונים והמידע ששימשו להכנת מסמך זה הונחו כנכונים, וזאת מבלי שפעילים ניהול תיקי השקעות בע"מ ("פעילים") ביצעה בדיקות עצמאיות ביחס לנתונים ולמידע מידע אלו - אין בסקירה זו משום אימות או אישור לנכונותם. פעילים ועובדיה אינם אחראים לשלמותם או דיוקם של הנתונים האמורים או לכל השמטה, שגיאה או ליקוי אחרים במסמך. יודגש כי מסמך זה הינו למטרת אינפורמציה בלבד, הוא אינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות וכל הנסיבות הקשורות לאמור בו. המידע עליו מתבסס מסמך זה, והדעות האמורות בו, עשויים להשתנות מעת לעת ללא כל מתן הודעה או פרסום נוספים. אין להסתמך על האמור במסמך זה ואין להתבסס על כך ששימוש במידע או בהמלצות המובאות במסמך זה יביא לתוצאות מסוימות. מסמך זה אינו מותאם למטרות ההשקעה או לצרכיו האישיים והייחודיים של כל משקיע, אין לראות במסמך זה משום ייעוץ השקעות או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתוניו, צרכיו ומטרות השקעתו המיוחדים של כל אדם, ואין לפעול על-פי האמור במסמך זה אלא לאחר קבלת ייעוץ אישי המתחשב בצרכיו, מטרותיו ונתוניו האישיים של כל משקיע, ולאחר הפעלת שיקול דעת עצמאי. פעילים, עובדיה, וכל מי שפועל מטעמה לא יהיו אחראים בכל צורה שהיא לנזק או הפסד, ישירים או עקיפים, שייגרמו, אם ייגרמו, כתוצאה משימוש במסמך זה או כתוצאה מהסתמכות עליו. לפעילים, או לחברות קשורות אליה, או לבעלי שליטה בהם, עשויות להיות החזקות בניירות הערך או הנכסים הפיננסיים הנזכרים במסמך זה, עבורם או עבור לקוחותיהם, והם עשויים לבצע עסקאות המנוגדות לאמור במסמך זה. האמור במסמך זה אינו מהווה ייעוץ מס ואינו מתיימר להוות פרשנות מקובלת על רשויות המס או על גופים נוספים. מסמך זה הינו רכושה של פעילים, אין להעתיק, לשכפל, לצטט, לפרסם בכל אופן, לצלם, להקליט וכיו"ב את מסמך זה, או חלקים ממנו, ללא קבלת אישור, מראש ובכתב, מפעילים.